Sisäministeri Mari Rantanen Perus­suo­ma­laisten teltalla - Lähivaalit ovat myös maahan­muut­to­vaalit

SISÄMINISTERI Mari Rantanen ja kansanedustajat Miko Bergbom ja Mauri Peltokangas poseerasivat paikallisten ehdokkaiden kanssa Kirkkonummen Limnellinaukiolla.

TURVALLISUUSTILANNE on sisäministeri Mari Rantasen mukaan hallinnassa, vaikkakin varsinkin kansainvälinen turvallisuustilanne muuttuu melkeinpä päivittäin.

”KIRKKONUMMI

Sisäministeri Mari Rantanen sekä kansa­ne­dus­tajat Miko Bergbom, Mauri Peltokangas vierailivat Perus­suo­ma­laisten teltalla Kirkkonummella sunnuntaina 2.3. Sisäministeri kertoi puheessaan hallitustyöstä, isossa kuvassa näkyvät sekä julkisen talouden haasteet että turval­li­suu­sym­pä­ristön erittäin nopea muutos joka tuntuu tällä hetkellä muuttuvan lähes päivittäin. Molemmat ovat erittäin haastavia asioita, mutta olemme näistä hyvin selvinneet ja selviämme jatkossakin, mutta selvää on myös se, että tilanne ja ajat eivät näytä yhtään helpommilta katsoen hallituskautta eteenpäin, kertoi sisäministeri kuulijoille.

Sisämi­nis­teriön puolelta ministeri kertoi, että halli­tu­soh­jel­massa on paljon turval­li­suuteen liittyviä asioita, näistä voisi nostaa esille mm. hybri­di­vai­kut­ta­misen, jossa olennaisena asiana oli mm. itärajan tilanne, joka alkoi loppuvuonna 2023, jolloin Suomeen alkoi saapua kolmansien maiden kansalaisia itärajan yli avustettuna. - Tähän ollaan vastattu voimakkaasti ja määrä­tie­toi­sesti sulkemalla rajany­li­tys­paikat ja keskittämällä kansainvälinen suojelu muualle kuin itärajalle ja sen lisäksi me teimme viime kesänä aika historiallisen lain, mitä on kutsuttu ikävällä tavalla käänny­tys­laiksi, mutta tosia­si­al­li­sesti kyseessä on rajatur­val­li­suuslaki, jossa hallitus ja eduskunta yhdessä valitsivat kansallisen turvallisuuden kaiken muun edelle.

Rantasen mukaan nyt muut Euroopan maat ottavat mallia Suomen säätämästä laista.

Poliisille lisää resursseja

Polii­si­puo­lelta Rantanen mainitsi mm. nuori­so­ri­kol­li­suuden ja katujengien ja järjes­täy­tyneen rikollisuuden kasvun ja kansain­vä­lis­ty­misen. Näiden hoitamiseen poliisi tarvitsee resursseja, eli poliisien henki­lö­työ­vuosien määrä nostetaan kahdeksaan tuhanteen hallituskauden loppuun mennessä sen lisäksi poliisi tarvitsee toimi­val­tuuksia eli työkaluja taklatakseen edellä mainittuja ongelmia. Tällä hetkellä tehdään ministeriössä rikos­tie­dus­te­lu­lain­sää­däntöä ja myös kansainvälistä tieto­jen­vaihtoa on lisättävä, sanoi Rantanen.

Lähivaalitkin ovat maahan­muut­to­vaalit

Maahan­muut­to­po­li­tii­kasta Rantanen kertoi, että se on tärkeää Perus­suo­ma­lai­sille ja heidän kannat­ta­jilleen sekä kaikille suomalaisille. Rantanen kertoi maahan­muut­to­po­li­tiikan tiukkenevan ja jo nyt alkaa näkyä jo tuloksia, sillä turva­pai­kan­ha­ki­joiden määrä on laskenut viime vuonna lähes 50 % edelliseen vuoteen verrattuna, mikä on merkittävä lasku.

Maahan­muut­to­po­liit­tiset linjaukset halli­tu­soh­jel­massa vastaavat kolmeen tavoitteeseen; turvallisuuden lisäämiseen, väärin­käy­tösten vähentämiseen sekä maahan­muut­to­luvan saaneen kotoutumisen velvoit­ta­vuuteen ja omavastuuseen.

Kansa­lai­suus­lakia ei ole uudistettu kahteen­kym­meneen vuoteen, mutta nyt alkaa Rantasen mukaan tapahtua. - Ensimmäisenä voimassa on jo se, että asumi­sai­ka­e­del­lytys nostettiin kahdeksaan vuoteen lukuun ottamatta joitakin poikkeuksia ja seuraavaksi keväällä on tulossa lakipaketti, jossa on mm. toimeen­tu­lo­e­del­lytys, joka on ollut laissa aikaisemminkin.

Kelan päätös ei riitä

Jatkossa Kelan päätös toimeen­tu­lo­tuesta ei enää riitä osoitukseksi toimeentulosta, vaan palkkatuloja on oltava. – Suomen kansalaisuus ei ole S-etukortti eikä automaatio vaan se on palkkio hyvästä kotoutumisesta, sanoi Rantanen. Se tarkoittaa sitä, että elät nuhteettomasti ja osallistut yhteiskunnan toimintaan ja ymmärrät suomalaisen yhteiskunnan säännöt. Tätä mitataan jatkossa kansa­lai­suus­ko­keella. Edellä mainittuja muutoksia ei olisi Rantasen mukaan saatu aikaan ilman Perus­suo­ma­laisia. - Lähivaa­leis­sakin on kyse turval­li­suu­desta ja nämä ovat myös maahan­muut­to­vaalit, sillä kunnat päättävät, mihin käytetään kotoutumiseen tarkoitettuja määrärahoja, totesi Rantanen.

JUSSI SALO”

Kirjoitettu 5.3.2025

Piditkö lukemastasi? Jaa sisältö sosiaalisessa mediassa