Tiukka äänestys 24-23: Valtuusto erotti suomenkielisen kasvatus- ja koulu­tus­lau­ta­kunnan

LUOTTAMUSTA joko on tai sitten ei, totesi Perussuomalaisten valtuustoryhmän puheenjohtaja Piia Aallonharja valtuuston käsitellessä suomenkielisen kasvatus- ja koulutuslautakunnan erottamista. Vieressä kunnanvaltuutettu Jerri Kämpe-Hellenius(RKP).

Kirkkonummen kunnan­val­tuusto päätti ylimääräisessä kokouksessaan maanantaina 29.4. erottaa suomenkielisen kasvatus- ja koulu­tus­lau­ta­kunnan sekä nimittää lautakunnalle uuden kokoonpanon. Valtuusto päätti kokouksessaan kolmen eri lautakunnan luottamuksesta. Valtuusto päätti, että ruotsin­kie­linen kasvatus- ja koulu­tus­lau­ta­kunta sekä toimi­ti­la­pal­ve­lujen lautakunta nauttivat valtuuston luottamusta, mutta suomenkielinen kasvatus- ja koulu­tus­lau­ta­kunta ei.

Päätös syntyi tiukan äänestyksen jälkeen äänin 24-23 ja neljä tyhjää.

Päätöksestä jätettiin 15 eriävää mielipidettä, lähinnä Vihreiden, RKP:n ja Keskustan riveistä. Eriävänä mielipiteensä päätökseen ilmoittavat jättävänsä Maarit Orko, Miisa Jeremejew, Ronja Karkinen, Elina Kärkimaa, Johanna Fleming, Katja Ylisiurua, Sanni Jäppinen, Markus Myllyniemi, Reetta Hyvärinen, Saara Huhmarniemi, Marjut Frantsi-Lankia, Linda Basilier, Hans Hedberg, Jerri Kämpe-Hellenius ja Tony Björk.

Kunnan­val­tuusto päätti, ettei suomenkielinen kasvatus- ja koulu­tus­lau­ta­kunta nauti valtuuston luottamusta tilapäisen valiokunnan valmis­te­lu­muis­tiosta selviävien asioiden, poissaolojen, lautakunnan sisäisen epäluot­ta­muksen ja poliittisten voimasuhteiden vääristymisen perusteella.

Päätettyään lautakunnan epäluot­ta­muk­sesta nimitti valtuusto uuden kokoonpanon lautakunnalle. Suomenkielisen kasvatus- ja koulu­tus­lau­ta­kunnan puheen­joh­ta­jaksi valittiin Tuovi Ronkainen ja varapu­heen­joh­ta­jaksi Pekka Sinisalo.

Suomenkielisen kasvatus- ja koulu­tus­lau­ta­kunnan uudet jäsenet

Tuovi Ronkainen(SDP), varajäsen Ulvija Jabbarova, Aila Puustinen-Korhonen (SDP), varajäsen Tero Strand, Pekka Sinisalo(ProK), varajäsen Saara Ketola, Juha Oksanen(KOK), varajäsen Carita Vilén, Vesa Tarkkanen(KOK), varajäsen Tuomas Wass, Heljä Järä-Isotalo(KOK), varajäsen Pirjo Salmi, Nina Bogatenko(Vihr.), varajäsen Anna-Mari Toikka, Irja Tamm(Vihr.), varajäsen Lauri Lavanti, Sari Haapasaari(KESK), varajäsen Marjaana Munther, Arttu Lankinen(PS), varajäsen Jani Kähkönen, Ville Salminen(PS), varajäsen Jarkko Kaari.

Aloitteissa vaadittiin lautakuntien erottamista

Kirkkonummen kunnalle toimitettiin syyskuussa 2023 kolme aloitetta, joissa vaadittiin kyseisten lautakuntien erottamista. Aloitteiden mukaan lauta­kun­ta­paikat olivat henki­lö­muu­tosten myötä jakaantuneet kuntavaalien ja sitä seuranneiden neuvottelujen tulosten vastaisesti. Lisäksi aloitteiden tekijöiden lisäsel­vi­tyk­sessä oli arvosteltu myös ryhmien vaihdon jälkeisten lautakuntien tiettyjen jäsenten ja varajäsenten poissaolojen vaikutusta lautakuntien työhön.

Kunnan­val­tuusto asetti lokakuussa 2023 tilapäisen valiokunnan selvittämään kyseisten lautakuntien tilannetta. Tilapäinen valiokunta laati selvitystyönsä pohjalta kirjallisen valmis­te­lu­muistion, jossa se esitti, että kunnan­val­tuusto päättää kyseisten lautakuntien luottamuksesta.

Kunnan­val­tuusto päätti 15.4. kokouksessaan, että toimi­ti­la­pal­ve­lujen lautakunnan, suomenkielisen kasvatus- ja koulu­tus­lau­ta­kunnan sekä ruotsin­kie­lisen kasvatus- ja koulu­tus­lau­ta­kunnan luottamuksen käsittely palautetaan takaisin tilapäisen valiokunnan valmisteluun päätö­se­si­tyksen muotovirheen vuoksi. Kunnan­val­tuusto päätti, että tilapäinen valiokunta ottaa asian uudelleen käsittelyyn, ja tuo valtuustolle päätettäväksi Kuntaliiton ohjeiden mukaisesti päätö­seh­do­tuksen, jossa todetaan selkeästi tilapäisen valiokunnan esitys joko toimielimen erottamisesta tai siitä, ettei sitä eroteta. Tilapäinen valiokunta päätyi ehdottamaan valtuustolle suomenkielisen kasvatus- ja koulu­tus­lau­ta­kunnan erottamista äänestyksen jälkeen äänin 3-2.

Ryhmän­vaih­dokset taustalla

Asian taustalla vaikuttaa vahvasti sekä demareiden valtuus­to­ryh­mästä vihreisiin siirtyneet valtuutetut sekä Perus­suo­ma­laisten valtuus­to­ryhmän hajoaminen valtuus­to­se­mi­naarin jälki­mai­nin­geissa tapahtuneen yhteenoton seurauksena vuonna 2021. Tuolloin viisi paikal­li­syh­dis­tyksen entistä jäsentä perusti Kirkkonummelle uuden Kirnu ry -nimisen yhdistyksen. Sittemmin perus­suo­ma­laisten valtuus­to­ryh­mästä eronneita henkilöitä on siirtynyt myös mm. Vapauden Liittoon ja lautakuntiin Perus­suo­ma­laisina valitut henkilöt ovat sittemmin edustaneet mm. Kirnu ry:tä sekä Vapauden Liittoa. Lautakunnissa varsinainen jäsen ja varajäsen ovat saattaneet edustaa eri poliittista ryhmää ja poissaoloja lautakuntien kokouksista on ollut merkittäviä määriä.

Suomenkielinen kasvatus- ja koulu­tus­lau­ta­kunta on kokoontunut vuonna 2023 kuusi kertaa ja pöytäkirjojen perusteella Perus­suo­ma­laisten paikalla oleva Heikki Nurmela (Kirnu) eikä hänen varajäsenensä Martin Honkanen (VL) ole osallistunut yhteenkään kokoukseen. Ongelmallista on lisäksi, että Perus­suo­ma­laisten paikka on kulkenut Aleksander Polkolla (Kirnu), Nurmelalla ja Honkasella ensin Kirnu ry:hyn, siitä Valta Kuuluu Kansalle -puolueeseen ja Honkasen osalta lopulta Vapauden Liito -puolueeseen ja Polkon ja Nurmelan osalta vielä takaisin Kirnu ry:hyn.

Yksikään näistä yhdistyksistä ja puolueista ei ole mittauttanut kannatustaan Kirkkonummen kuntavaaleissa 2021, minkä takia myös kyseisten puolu­eyh­dis­tysten vaikutusvalta lautakunnassa on ylikorostunut. Koska Kirnu ei ole rekis­te­röi­tynyt poliittinen puolue vaan yhdistys, niin Kirnu ry:n poliittisesta linjasta ei ole helposti tietoa saatavilla. Tämä on aiheuttanut epätie­toi­suutta siitä, millaista poliittista linjaa Kirnu ry:n edustajat ajavat. Myöskään Vapauden Liitolla ei ole koulu­tus­po­liit­tista ohjelmaa, mikä aiheuttaa hämmennystä siitä, minkälaista politiikkaa edustaja ajaa ja tämä voi vaikuttaa lautakunnan toimintaan ja päätök­sen­tekoon.

Vihreiden edustus suomen­kie­li­sessä kasvatus- ja koulu­tus­lau­ta­kun­nan­lau­ta­kun­nassa on ollut ylikorostunut Johanna Flemingin vaihdettua SDP:stä Vihreisiin, minkä takia lautakunnan poliittinen päätöksenteko ei vastaa vaaleilla valittuja voimasuhteita, todetaan asiassa saadussa lisäsel­vi­tyk­sessä.

Tilapäisen valiokunnan valmis­te­lu­muistion mukaan tilapäisen valiokunnan saamat lausunnot tukevat linjausta siitä, että jäseniä menettäneiden puolueiden luotta­mus­hen­kilöt kannattivat lautakuntien erottamista, kun taas ne, joita asia ei suoraan koskenut sekä ne, jotka olivat ”hyötyneet” ryhmien vaihdoksista enimmäkseen vastustivat lautakuntien erottamista.

JUSSI SALO
30.4.2024 KS

 

Kirjoitettu 1.5.2024

Piditkö lukemastasi? Jaa sisältö sosiaalisessa mediassa