Perussuomalaisten Uudenmaan piirin julkilausuma

Pääkaupunkiseudulle perustetaan metropolihallintoa. Alueella eletään suuren hämmennyksen vallassa, sillä uutta hallintomuotoa valmistellaan valtavalla kiireellä. Tuntuu siltä, että hallitus on tyystin heittänyt romukoppaan hyvän lainlaatimisjärjestyksen.

Oikeuskanslerin on nyt syytä puuttua asiaan. Metropolihallinnon kaltainen iso päätös tulee valmistella huolella, hyvää lainlaatimisjärjestystä noudattaen. Uudenmaan perussuomalaiset vastustavat kaikkien kuntien pakkoliitoksia.

Metropolihallinto tulee lukuisten suunnitelmien mukaan vastaamaan monista alueista, joita nyt hoitavat kunnat. Hallituksen linjauksen mukaan metropolihallinto vastaa lähes kaikesta maankäytöstä, mukaan lukien kaavoitus ja asuminen, julkisen liikenteen (HSL) suunnittelu ja hoitaminen sekä ympäristöasioista (HSY). Mitään suunnitelmia siitä, miten alueen kunnille kompensoidaan kuntayhtymiin sijoitetut pääomat ei ole esitetty. Metropolialueelle kaavaillaan myös vaaleilla valittavaa valtuustoa, joka valittaisiin seuraavien kuntavaalien yhteydessä.

Pääkaupunkiseudulle kasataan valtuustoa valtuuston päälle ja päätöksenteko mutkistuu entisestään. Nyt ollaan rakentamassa tietoisesti vain uusia hallintohimmeleitä Varsinaisista kuntien valtuustoista uhkaa tulla lähinnä toisarvoisia kahvittelukerhoja, jos mitään varsinaisia päättäviä valtuustoja jatkossa enää onkaan. Metropolivaltuusto on ristiriidassa kuntien itsemääräämisoikeuden kanssa ja siten Uudenmaan perussuomalaiset katsovat sen olevan perustuslain vastainen. Demokratia karkaa kunnista.

Oman mausteensa tähän soppaan tuo sote-uudistus. Metropolialueella ja koko Suomessa se tarkoittaa seudun kuntien sosiaali- ja terveyspalvelujen yhdistämistä. Kaikki hoiva terveyskeskuksista alkaen tulee metropolihallinnon vastuulle. Sote-palveluiden järjestämisvastuu on kuitenkin suunniteltu viidelle sote-alueelle. Tuottamisvastuu taas on kunnalla tai kuntayhtymällä. Metropolialueella tuottamisvastuu on siis metropolilla. Näin ollen taloudellinen valtaa siirtyy metropolihallinnolle. Pahimmillaan kunnissa koetaan täystyrmäys, koska metropolihallinto voi toimintaa tehostaessaan lopettaa lähiterveyspalvelut.

Mikäli valtiovalta ryhtyy toimeenpanemaan ehdotusta Espoon, Helsingin, Kauniaisten, Sipoon ja Vantaan yhdistämisestä uudeksi kunnaksi, Uudenmaan perussuomalaiset harkitsevat vievänsä näiden päätösten laillisuuden oikeusistuimen arvioitavaksi.

Lisätietoja:

Pekka M. Sinisalo, Perussuomalaisten Uudenmaan piirin puheenjohtaja, puoluehallituksen jäsen
040 567 3945

Piditkö lukemastasi? Jaa sisältö sosiaalisessa mediassa